Vaše soukromí je pro nás důležité!

Aby sme mohli naše služby stále zlepšovať, používame na stránkach www.familium.sk súbory cookies. Cookies využívame, aby sme zaistili spoľahlivosť a bezpečnosť našich stránok, sledovali ich výkonnosť a sprostredkovávali vám váš nákup a cielenú reklamu. 

Tlačítkom „Súhlasím“ nám umožníte použitie voliteľných cookies. Spravovať svoje preferencie môžete tlačidlom „Upraviť nastavenia“.

Viac informácií nájdete TU. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zmeniť v nastavení.

Pokiaľ nesúhlasíte, kliknite TU.

Souhlasím Upravit nastavení
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování webu. Bez těchto cookies by nebylo možné náš web využívat, proto není možné tyto cookies odmítnout.
Analytické cookies slouží k tvorbě statistik, přehledů a optimalizaci webu. Díky tomu můžeme vylepšovat naše stránky a dělat je pro vás příjemnější.
Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.
Přijmout zvolené cookies
  • Možnosti platby
  • Bankovým prevodom zdarma
    Platobnou kartou zdarma
    Dobierka – Zásielkovňa 0,39 €
    Dobierka – Kurier 0,79 €
  • Možnosti dopravy
    Zásielkovňa 2,39€  
    Kurier -doručenie na adresu cez dopravcu Zásielkovňa
    3,89€

Pri objednávke nad 50 € doprava zadarmo!

Hmyz - jedlo budúcnosti. Chcete slané alebo sladké?

Hmyz - jedlo budúcnosti. Chcete slané alebo sladké?

Hmyz je plný bielkovín a ďalších cenných látok

Možno si hovoríte, že taký chrobák na tanieri, nie je nič pre vás. Prezradíme vám pár dôvodov, prečo zaradiť jedlý hmyz do jedálnička a ešte si na ňom pochutnáte. Ide len o to prekonať to „prvýkrát“. Poďme sa teraz zamerať na cvrčky a kulinárske lahôdky, ktoré z nich možno vykúzliť.

Žijeme v civilizácii, v ktorej nepatrí hmyz medzi hlavný zdroj potravy. Je ale zaujímavé, že pre viac ako dve miliardy ľudí ide o úplne bežnú súčasť jedálnička. Hmyz ľudia konzumujú v niektorých ázijských krajinách, v Latinskej Amerike a Afrike. Týmto ľuďom vôbec nepríde divné, že majú na tanieri červy alebo cvrčky. V našej spoločnosti si na tieto pochúťky zvykáme pomaly, ale aj tak sa za posledných pár rokov našiel rad priaznivcov týchto pokrmov.

Špecifická chuť, ktorú si obľúbite

Dôvodov, prečo konzumovať hmyz je niekoľko. Obsahuje mnoho vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, vitamínov, vlákninu a zdravé tuky, ktoré svojim zložením pripomínajú rybí tuk. Veľkej obľube sa tešia predovšetkým cvrčky, ktorí v nás nevyvolávajú taký pocit odporu. Sú bohatým zdrojom železa, proteínov a vitamínu B12. Pokiaľ teda premýšľate, ako obohatiť svoj jedálny lístok o niečo zdravé a výživovo hodnotné, pre začiatok skúste práve pokrm z cvrčkov.

Obávať sa nemusíte ani chuti, ktorá vás naopak milo prekvapí. Väčšina ľudí ich prirovnáva k orieškom, morským plodom alebo k chuti rybieho či kuracieho mäsa. Veľa tiež záleží na druhu hmyzu a jeho spracovaní.

Cvrčky na rôzne spôsoby

Vyskúšať môžete cvrčky vyprážané, cvrčky obalené v čokoláde, pražené cvrčky slané s mnohými rôznymi príchuťami. Ak chcete začať „pozvoľna“, môžete skúsiť múku z rozomletých cvrčkov, ktorá má úplne neutrálnu chuť a na prvý pohľad nespoznáte, že sa jedná o cvrčky. Rozomleté cvrčky na prášok sa pridávajú okrem iného do proteínových nápojov.

Ďalšou výhodou je, že na chov hmyzu nie sú potrebné žiadne antibiotiká či iné kontroverzné látky. Navyše cvrčky skonzumujú dvanásťkrát menej krmiva ako dobytok a až o polovicu menej krmiva ako ošípané a hydina. A keď ešte spomenieme, že ľudí na planéte stále pribúda a v niektorých častiach sveta ľudia trpia hladomorom, nie je sa čomu diviť, že práve hmyz predstavuje potravu budúcnosti. Pretože hmyzu je okolo nás stále dostatok. Navyše konzumácia hmyzu prispieva k udržaniu váhy, pretože hmyz je nízko-kalorický.

 

Aký ďalší hmyz patrí medzi kulinárske pochúťky?

Výber je skutočne obrovský. Okrem cvrčkov a červov si môžete pochutnať na mravcoch, termitoch, včelách, muchách a húseniciach. A v neposlednom rade treba spomenúť aj toľko neobľúbené šváby, ktorí na tanieri chutia výborne.

Nebojte sa experimentovať. Pokrmom z hmyzu môžete pripraviť kulinársku lahôdku nielen sebe, ale aj svojim blízkym. Hmyz totiž oveľa lepšie chutí ako vyzerá.