
Smaragdovo zelený prášok, ktorý dnes nájdeme v kaviarenských latté, dezertoch aj smoothie, má za sebou prekvapivo dlhú cestu. Čo predtým patrilo len do rúk budhistických mníchov a japonských čajových majstrov, sa stalo symbolom moderného životného štýlu. Je matcha len ďalší trend na Instagrame, alebo skutočný poklad východnej tradície?
Čo je matcha
Matcha je jemne mletý prášok zo špeciálne pestovaných a spracovaných zelených čajových lístkov. Pochádza z Japonska, kde má dlhú tradíciu v čajových obradoch. Na rozdiel od bežného zeleného čaju sa matcha nepije vylúhovaním, ale celý list je rozomletý a konzumuje sa s vodou – vďaka tomu telo získa viac účinných látok.
Matcha si nezískala srdce (a šálky) miliónov ľudí len pre svoju chuť a vzhľad. Tento jemne mletý zelený čaj je doslova nabitý zdraviu prospešnými látkami – a to v oveľa vyššej koncentrácii ako bežný zelený čaj.
Matcha nie je len trend - je to prírodný elixír s prekvapivo širokým spektrom účinkov. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, jemnému kofeínu a ďalším účinným látkam môže podporiť energiu, sústredenie aj celkovú vitalitu.
Pravidelná konzumácia matchy môže:
- zlepšiť koncentráciu a mentálny výkon vďaka kombinácii kofeínu a L-theanínu
- posilniť imunitu a spomaliť starnutie vďaka vysokému obsahu antioxidantov
- podporiť spaľovanie tukov a zrýchliť metabolizmus
• pomôcť s detoxikáciou organizmu vďaka chlorofylu
• zároveň upokojiť myseľ – bez nervozity, ktorú často prináša káva
Matcha sa vyrába zo zeleného čaju, ktorého kríky sa približne tri týždne pred zberom zakrývajú pred slnkom. Vďaka tomu majú lístky viac chlorofylu a L-theanínu, čo im dodáva sýto zelenú farbu a jemnú chuť. Po zbere sa mladé lístky krátko naparia, aby neoxidovali, a potom sa sušia. Následne sa odstránia stonky a žilky – vzniká tzv. tencha. Tencha sa potom pomaly melie na kamenných mlynčekoch, kým nevznikne veľmi jemný zelený prášok - matcha. Hotová matcha sa balí do nepriepustných obalov a často uchováva v chlade, aby si zachovala kvalitu.
Matcha sa tradične vyrába v Japonsku, ktoré je považované za kolísku tohto čaju a záruka najvyššej kvality. Kvalitnú japonskú matchu nájdete aj u nás - TU. V posledných rokoch sa matcha začala vyrábať aj v ďalších ázijských krajinách, ale často sa jedná o produkty nižšej kvality. Matcha nemá tak jasne zelenú farbu a jemnú chuť a používa sa skôr na varenie a pečenie.
Príprava matchy:
Na prípravu matchy potrebujete kvalitný matcha prášok a horúcu vodu s teplotou okolo 70–80 °C. Tradične sa používa širšia miska (chawan) a bambusová metlička (chasen), ktorou sa matcha vyšľahá do peny. Krásnu darčekovú sadu na prípravu matchi ponúkame aj u nás na Famílium – TU. Odporúča sa matchu vopred preosiať cez jemné sitko, aby nevznikali hrudky. Na odmeranie sa spravidla používa bambusová lyžička (chashaku), ale postačí aj obyčajná malá lyžička. Pokiaľ nemáte tradičné pomôcky, môžete si vystačiť s hrnčekom a malým šľahačom alebo shakerom.
Matcha je neuveriteľne univerzálna – nielen ako tradičný čaj, ale aj ako súčasť moderných nápojov a jedál. Vďaka svojej jemnej chuti a sypkej forme sa hodí do mnohých receptov:
- Klasický matcha čaj – pripravuje sa šľahaním prášku s horúcou vodou, tradičná a najčistejšia forma
- Matcha latté – obľúbená kombinácia s teplým alebo studeným mliekom (kravským aj rastlinným)
- Matcha smoothie alebo koktail – s banánom, avokádom alebo proteínom pre výživné raňajky
• Do dezertov – skvele sa hodí do zmrzliny, tort, cheesecake alebo chia pudingu
- Pečenie – matcha sa používa aj do cesta na sušienky, muffiny alebo palacinky
- Studená limonáda alebo matcha tonic – osviežujúci letný variant s citrónom a perlivou vodou
Recept na Matcha limonádu s mangom a tonikom
• 1/2 lyžičky kvalitného matcha prášku (odkaz)
• 50 ml horúcej vody (cca 80 °C)
• 100 ml mangového pyré alebo sirupu (čerstvé alebo zrelé mango rozmixované)
• 150 ml vychladeného toniku
• ľad + plátok citróna
V malej miske rozšľahajte ½ lyžičky matcha prášku v 50 ml horúcej vody. Do pohára pridajte ľad, 100 ml mangového pyré alebo sirupu a následne 150 ml toniku. Na záver opatrne nalejte navrch pripravenú matchu. Ozdobte citrónom a podávajte.