Medzinárodný deň čokolády: Oslaďte si život

Medzinárodný deň čokolády: Oslaďte si život

Ako a kedy čokoláda vznikla?

Keď sa obzrieme do minulosti, zistíme, že čokoláda tvorí neoddeliteľnú súčasť jedálnička ľudí na celom svete už veľmi dlho. Čokoládová história sa začala písať v období pred viac než tromi tisíckami rokov. V tej dobe indiáni kmeňa Olmékov pestovali v dažďových pralesoch v Mexiku kakaovníky. Možno teda povedať, že čokoláda je staršia než hociktoré svetové náboženstvo.

Vareniu čokolády sa venovali tiež Mayovia a Aztékovia, ktorí dokázali doviesť túto pochutinu k dokonalosti. Mayovia do drvených a na slnku sušených a pražených bôbov pridávali vanilku, zatiaľ čo Aztékovia horké mandle a med. Kakaovník bol posvätným stromom. Kakaové bôby Mayovia a Aztékovia využívali k náboženským obradom.

Do Európy sa čokoládové pokušenie dostalo omnoho neskôr, konkrétne v 16. storočí. Čokoláda sa okamžite stala výsadou bohatých ľudí a panovníkov.  K rozšíreniu čokolády prispela prvá svetová vojna. V tej dobe bola čokoláda dodávaná vojakom, aby mali väčšiu silu do boja. To isté sa opakovalo aj pri druhej svetovej vojne. Čokoláda bola dlho konzumovaná v podobe horúceho nápoja. Až v 19. storočí nechal holandský biochemik patentovať lis na kakao. V roku 1847 uzrela svetlo sveta prvá tabuľková čokoláda.

Aké druhy čokolády existujú?

Ak patríte medzi bežných konzumentov, zrejme rozlišujete predovšetkým bielu, mliečnu a horkú čokoládu. V skutočnosti je týchto druhov oveľa viac.

Mliečna čokoláda - zrejme najobľúbenejší a najrozšírenejší typ čokolády, ktorú si bežne kupujeme. Je vyrobená z kakaovej hmoty, obsahuje kakaové maslo, cukor, sušené mlieko, lecitín a vanilku. Obsah kakaa môže byť rôzny v rozmedzí 18 až 55%.

Biela čokoláda - niektorí ju milujú, iní krútia hlavou. Prečo je vlastne biela? Je to tým, že väčšinou neobsahuje kakaovú sušinu ale iba kakaové maslo a karamelizované sušené mlieko. Obsah kakaového masla býva maximálne okolo 30%.

Horká čokoláda - väčšinou ju používame na varenie, ale aj k bežnej konzumácii. Naozaj kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať viac ako 50% kvalitné sušiny. Jediný tuk, ktorý sa pridáva, je kakaové maslo.

Couverture - je čokoláda určená pre skutočných gurmánov. Obsahuje veľké množstvo kakaového masla tej najvyššej kvality. Tieto čokolády sú na predaj v gurmánskych a špecializovaných obchodoch.

Ochutená čokoláda - sem patria všetky vyššie spomínané typy čokolád doplnené o  pridanú arómu - napríklad mentol, ovocie, káva, vanilka, karamel, oriešky. V súčasnej dobe môžete bežne v obchode zohnať čokoládu, ktorá obsahuje celý rad ďalších prísad, napríklad  poslednú  dobu  obľúbené chilli. Väčšinou sú ale veľmi presladené a je otázkou, koľko kakaových bôbov vlastne obsahujú.

Spotreba čokolády na Slovensku

Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku podľa predbežných údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky v roku 2019 dosiahla 3,4 kilogramu  na obyvateľa. V posledných rokoch je veľmi obľúbená horká čokoláda, ktorá je aj zdravšia. Ľudia si  potrpia na kúpu kvalitnej čokolády, ktorej  dávajú prednosť pred lacnými náhradami.

Prečo jesťčokoládu?

Milujete čokoládu a hľadáte na nej nejaká pozitíva, okrem toho, že je výborná? Nebojte sa, čokoláda má hneď celý rad dobrých vlastností. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou.

Prečo teda jesť čokoládu bez výčitiek?

• pôsobí ako prírodné antidepresívum a zlepšuje náladu

• zaháňa únavu a dodá energiu

• obsahuje veľké množstvo minerálnych látok

• podporuje chuť k sexu, je to skvelé afrodiziakum

• navodzuje pocit šťastia

• čokoláda skvelo pôsobí aj na pokožku – taký  čokoládový  kúpeľ alebo masáž dodá vašej pokožke hebkosť a jemnosť

A ako spoznať, že je čokoláda naozaj kvalitná? Sledujte zloženie! Mala by obsahovať len kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Podiel kakaovej hmoty by mal byť pri  horkej čokoláde min. 35%, pri mliečnej  aspoň 25% a pri bielej najmenej 20%.

Tipy na sladké darčeky pre vašich najbližších

V našom e-shope môžete zakúpiť rôzne druhy čokolády, ktorá vašich blízkych určite poteší. Pre milovníkov  niečoho „ostrejšieho“ máme horkou čokoládu s chilli. Ponúkame bílou čokoládu, mliečnú, ale tiež  mandličky v mliečnej čokoláde. Stačí len zadať do vyhľadávača čokoláda a nechať sa inšpirovať. Vieme, že čokoládu milujú všetci bez ohľadu na vek a pohlavie. Je to skrátka darček, ktorý nikdy nesklame.