Vaše soukromí je pro nás důležité!

Aby sme mohli naše služby stále zlepšovať, používame na stránkach www.familium.sk súbory cookies. Cookies využívame, aby sme zaistili spoľahlivosť a bezpečnosť našich stránok, sledovali ich výkonnosť a sprostredkovávali vám váš nákup a cielenú reklamu. 

Tlačítkom „Súhlasím“ nám umožníte použitie voliteľných cookies. Spravovať svoje preferencie môžete tlačidlom „Upraviť nastavenia“.

Viac informácií nájdete TU. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zmeniť v nastavení.

Pokiaľ nesúhlasíte, kliknite TU.

Souhlasím Upravit nastavení
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování webu. Bez těchto cookies by nebylo možné náš web využívat, proto není možné tyto cookies odmítnout.
Analytické cookies slouží k tvorbě statistik, přehledů a optimalizaci webu. Díky tomu můžeme vylepšovat naše stránky a dělat je pro vás příjemnější.
Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.
Tyto cookies poskytujú informáciu, že používateľ súhlasí s personalizáciou reklám v jeho profile.
Přijmout zvolené cookies

  • Možnosti platby
    Bankovým prevodom zdarma
    Platobnou kartou zdarma
    Dobierka 1 €
Darčeky s venovaním nie je možné zaslať na dobierku.
  • Možnosti dopravy
Zasielame len na území SR. Pre nákup v ČR navštívte familium.cz.
  • Zásielkovňa 2,90€  
    Kurier -doručenie na adresu cez dopravcu Zásielkovňa
    3,90€
    Kuriérna služba GLS 3,90€
     
Pri objednávke nad 50 € doprava zadarmo!

Medzinárodný deň čokolády: Oslaďte si život

Medzinárodný deň čokolády: Oslaďte si život

Ako a kedy čokoláda vznikla?

Keď sa obzrieme do minulosti, zistíme, že čokoláda tvorí neoddeliteľnú súčasť jedálnička ľudí na celom svete už veľmi dlho. Čokoládová história sa začala písať v období pred viac než tromi tisíckami rokov. V tej dobe indiáni kmeňa Olmékov pestovali v dažďových pralesoch v Mexiku kakaovníky. Možno teda povedať, že čokoláda je staršia než hociktoré svetové náboženstvo.

Vareniu čokolády sa venovali tiež Mayovia a Aztékovia, ktorí dokázali doviesť túto pochutinu k dokonalosti. Mayovia do drvených a na slnku sušených a pražených bôbov pridávali vanilku, zatiaľ čo Aztékovia horké mandle a med. Kakaovník bol posvätným stromom. Kakaové bôby Mayovia a Aztékovia využívali k náboženským obradom.

Do Európy sa čokoládové pokušenie dostalo omnoho neskôr, konkrétne v 16. storočí. Čokoláda sa okamžite stala výsadou bohatých ľudí a panovníkov.  K rozšíreniu čokolády prispela prvá svetová vojna. V tej dobe bola čokoláda dodávaná vojakom, aby mali väčšiu silu do boja. To isté sa opakovalo aj pri druhej svetovej vojne. Čokoláda bola dlho konzumovaná v podobe horúceho nápoja. Až v 19. storočí nechal holandský biochemik patentovať lis na kakao. V roku 1847 uzrela svetlo sveta prvá tabuľková čokoláda.

Aké druhy čokolády existujú?

Ak patríte medzi bežných konzumentov, zrejme rozlišujete predovšetkým bielu, mliečnu a horkú čokoládu. V skutočnosti je týchto druhov oveľa viac.

Mliečna čokoláda - zrejme najobľúbenejší a najrozšírenejší typ čokolády, ktorú si bežne kupujeme. Je vyrobená z kakaovej hmoty, obsahuje kakaové maslo, cukor, sušené mlieko, lecitín a vanilku. Obsah kakaa môže byť rôzny v rozmedzí 18 až 55%.

Biela čokoláda - niektorí ju milujú, iní krútia hlavou. Prečo je vlastne biela? Je to tým, že väčšinou neobsahuje kakaovú sušinu ale iba kakaové maslo a karamelizované sušené mlieko. Obsah kakaového masla býva maximálne okolo 30%.

Horká čokoláda - väčšinou ju používame na varenie, ale aj k bežnej konzumácii. Naozaj kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať viac ako 50% kvalitné sušiny. Jediný tuk, ktorý sa pridáva, je kakaové maslo.

Couverture - je čokoláda určená pre skutočných gurmánov. Obsahuje veľké množstvo kakaového masla tej najvyššej kvality. Tieto čokolády sú na predaj v gurmánskych a špecializovaných obchodoch.

Ochutená čokoláda - sem patria všetky vyššie spomínané typy čokolád doplnené o  pridanú arómu - napríklad mentol, ovocie, káva, vanilka, karamel, oriešky. V súčasnej dobe môžete bežne v obchode zohnať čokoládu, ktorá obsahuje celý rad ďalších prísad, napríklad  poslednú  dobu  obľúbené chilli. Väčšinou sú ale veľmi presladené a je otázkou, koľko kakaových bôbov vlastne obsahujú.

Spotreba čokolády na Slovensku

Spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku podľa predbežných údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky v roku 2019 dosiahla 3,4 kilogramu  na obyvateľa. V posledných rokoch je veľmi obľúbená horká čokoláda, ktorá je aj zdravšia. Ľudia si  potrpia na kúpu kvalitnej čokolády, ktorej  dávajú prednosť pred lacnými náhradami.

Prečo jesťčokoládu?

Milujete čokoládu a hľadáte na nej nejaká pozitíva, okrem toho, že je výborná? Nebojte sa, čokoláda má hneď celý rad dobrých vlastností. Ale ako sa hovorí, všetko s mierou.

Prečo teda jesť čokoládu bez výčitiek?

• pôsobí ako prírodné antidepresívum a zlepšuje náladu

• zaháňa únavu a dodá energiu

• obsahuje veľké množstvo minerálnych látok

• podporuje chuť k sexu, je to skvelé afrodiziakum

• navodzuje pocit šťastia

• čokoláda skvelo pôsobí aj na pokožku – taký  čokoládový  kúpeľ alebo masáž dodá vašej pokožke hebkosť a jemnosť

A ako spoznať, že je čokoláda naozaj kvalitná? Sledujte zloženie! Mala by obsahovať len kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Podiel kakaovej hmoty by mal byť pri  horkej čokoláde min. 35%, pri mliečnej  aspoň 25% a pri bielej najmenej 20%.

Tipy na sladké darčeky pre vašich najbližších

V našom e-shope môžete zakúpiť rôzne druhy čokolády, ktorá vašich blízkych určite poteší. Pre milovníkov  niečoho „ostrejšieho“ máme horkou čokoládu s chilli. Ponúkame bílou čokoládu, mliečnú, ale tiež  mandličky v mliečnej čokoláde. Stačí len zadať do vyhľadávača čokoláda a nechať sa inšpirovať. Vieme, že čokoládu milujú všetci bez ohľadu na vek a pohlavie. Je to skrátka darček, ktorý nikdy nesklame.